
Știai că birourile care promovează arta potențează creativitatea și productivitatea angajaților?
Poate că lucrezi într-un birou sau ai angajați în subordine și atmosfera de la job este încărcată de presiunea proiectelor și termenelor limită, și orice idee ai propus pentru ca ceva să se schimbe pe plus, nu a funcționat pe termen lung.
În astfel de situații, inserarea unor tablouri care sunt opere de arta și nu printuri, sunt o soluție pentru ca oamenii să devină mai inspirați- forța culorilor poate face asta! Potențarea creativității ne este utilă în orice domeniu și chiar în viața personală, iar întâlnirea cu materialitatea vopselelor, cu texturile , dar și cu sensibilitatea temei sau a modului de redare plastică a artistului, dau forța necesară unei schimbări.
În prezent există numeroase studii care indică faptul că lucrările artistice expuse la locul de muncă, conferă o stare de bine angajaților și resimt mai puțin stres iar asta aduce mai multă inspirație și deci, creșterea productivității. Arta este o invitație permanentă la contemplare și explorare, iar aceste valențe cultivă răbdarea și reduc semnificativ riscul apariției de boli cronice.
Liderul departamentului de artă și sănătate din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, Christopher Bailey, afirmă că ”o societate fără artă nu poate fi o societate sănătoasă. Puterea vindecătoare a artei rezidă în capacitatea de a spune povești umane, de a inspira empatie și de a ne ajuta să navigăm prin situații complexe , precum criza izbucnită in 2020.”
Așadar, mai mult ca oricând, este timpul pentru a investi substanțial în artă, mai ales că este o soluție la îndemână și cu un rol fundamental în sănătatea mintală. Această afirmație este susținută si de cercetările făcute în psihologia mediilor de lucru de către Dr. Craig Knight de la Univ. din Exeter, care a descoperit că oamenii lucrează cu 15% mai eficient într-un birou cu artă, decât cei care lucrează în medii de tip ”lean”, iar salariații sunt mai productivi cu până la 30% acolo unde arta este prezentă.
În concluzie, includerea artei în spațiul de lucru reprezintă un avantaj care exprimă și angajamentul organizațiilor de a crea un mediu de lucru care sprijină starea de bine a angajaților și crește satisfacția la locul de muncă. În acest sens, companiile pot susține în egală măsură atât creatorii de artă contemporană, cât și condiițiile de muncă ale angajaților.