18
ian.

ÎN FIECARE ESTE UN CREATOR

Autor: Victoria Man Grădinar

 

Poate te întrebi cum te ajută pictura sau cum contribuie ea la schimbarea stării tale interioare și cum poate să îți aducă un plus de bine?

Dacă ne gândim la ceea ce afirma Leonardo da Vinci, că”pictura implică toate cele zece funcții ale ochiului, respectiv: întuneric, lumină, corp și culoare, formă și locație, distanță și apropiere, mișcare și odihnă”, atunci, cu siguranță are un impact major asupra vieții noastre de zi cu zi.

Studiile arată că o persoană obișnuită are 60.000 de gânduri pe zi, iar 95% dintre ele se repetă în fiecare zi. Activitățile creative oferă creierului o pauză de la gândurile cotidiene, mai ales că viteza unui gând depășește viteza luminii…

Crearea artei acționează ca meditația, ne ajută să fim mult mai prezenți și conștienți de ceea ce ne înconjoară, ne apropie mai mult de noi, iar implicarea în activități creative determină, în timp, creșterea nivelului de dopamină, adică motivația dar și memoria vizuală.

Beneficiile prin care activitățile din domeniul artei pot îmbunătăți sănătatea mentală și pot scădea nivelul de stres, implică un efort artistic minim. Astfel că există oameni care învață abilități artistice, precum sunt și oameni care se nasc cu un talent remarcabil în domeniu. Dar raportat la beneficiile psihologice și emoționale, ambii pot ajunge la aceleași rezultate.

Atunci când te implici într-un efort creativ, te poți regăsi în ceea ce este cunoscut sub numele de stare, acel flow pe care mulți îl pomenesc atunci când se referă la activitățile care le plac. Această stare te ajută să te conectezi mult mai bine cu ceea ce faci și favorizează ieșirea din mecanismul de gândire tip pilot automat. Deci, arta, încurajează gândirea creativă și permite identificarea de soluții out of the box în diferite situații.

Fiecare tablou pictat și fiecare demers artistic este o activitatea nouă, iar asta face să crească neuroplasticitatea cerebrală și nu este necesar să faci opere de artă pentru a profita de avantajele acesteia, și nici nu trebuie să ai abilități artistice speciale pentru a experimenta beneficiile artei în viața ta.

Cât timp a trecut de când ai pictat ultima dată? E posibil să nu îți mai amintești și poate nici curaj să începi de unul singur nu prea ai, iar pentru aceste situații caută chiar în localitate îndrumarea unui artist sau chiar pe internet. Nimic nu costă prea mult când vrei să te eliberezi de stress, să te conectezi cu sinele tău sau poate doar să mai uiți de grji și anxietăți.