23
nov.

UN TABLOU ESTE O INVESTIȚIE

autor: Victoria Man Grădinar

În general un tablou are rostul de a crea o atmosferă plăcută și potrivită spațiului tău. Poți cumpăra un tablou din rațiuni estetice, ghidat chiar de un designer sau îl poți alege în urma cunoștințelor tale în domeniul artei plastice. Pictura, prin tehnica ei de execuție, tema de lucru, culori și pensulație, apelează la simțurile noastre atunci când căutăm să o înțelegem și să-i receptăm mesajul sau să pătrundem în lumea imaginară a artistului.

Atunci când cumperi un tablou, chiar dacă nu ești un colecționar, resursele tale finaciare sunt investite într-un obiect cu valențe unice și originale, iar asta e o calitate nemuritoare în domeniul artei pentru că, în timp, îi poate crește prețul. Abilitatea de a achiziționa acele lucrări a căror valoare va crește, ține mai degrabă de interesul de a investi și foarte probabil de a face profit.

Trăim într-o epocă aproape complet tehnologizată, unde orice lucrare poate fi copiată, multiplicată și chiar imprimată pe pânză, însă actul artistic are la bază specificul uman și emoțional iar asta nu are înlocuitor! Niciodată imaginea tehnică nu poate înlocui emoția pe care”devoratorul” de artă o resimte în fața unei picturi. Tehnologia poate fi, cel mult, o simulare sau un substitut iar asta limitează emoția umană.

Spre deosebire de consumatorul de artă, colecționarul de artă nu este focusat atât pe valoarea financiară a unui tablou ci, în primul rând, este interesat de valoarea artistică și istorică a obiectului pe care îl colecționează. Desigur, el trebuie să aibă și o anumită educație artistică și istorică, care să-i faciliteze alegerile și care să-l conducă la toate informațiile necesare în luarea unei decizii juste.

Un tablou este o investiție și o moștenire. Indiferent din ce motiv ai alege să cumperi o pictură, vei deveni un păstrător de tradiție sau vei lăsa un dar valorous celor dragi ție și care va face posibilă păstrarea unei istorii și va trezi o emoție sau un fapt în urmașii tăi.