26
ian.

Motive tradiționale.

Motive tradiționale.

Dacă vorbim despre istoria unei culturi cu siguranță vom face apel și la tradiția ascunsă în ac și ață. În acest sens, broderia și țesutul în război sunt vechi meștesuguri. Prin care fiecare popor iși exprimă crezurile, specificul și simbolurile ei. acestea sunt motivele tradiționale.

Pentru specificul național, broderia tradițională aplicată pe obiecte vestimentare sau decorative și de uz caznic. Are o istorie foarte bogată și aproape la fel de îndelungată precum cea a poporului român în sine. Aceasta s-a dezvoltat simultan cu obiceiurile, credințele și tradițiile autohtone și face parte din artele populare care ascund trecutul și valorile specifice spiritului național.

Motivele tradiționale romanești.

S-au dovedit o bogată sursă de inspirație, fără limită, pentru un nouă secțiune cu lucrări pictate în tehnica uleiului pe pânză și semnate Victoriat.
Ornamentarea portului popular și broderia tradițională își găsește originile în specificul ornamental bizantin. Creat prin armonizarea bogăției texturilor și materialelor de inspirație orientală și chiar cu simbolurile specifice canoanelor. Prin folosirea firului de aur sau argint, a matăsii prețioase colorate și a cusăturilor armonioase în linii drepte sau curbe.  Munca cu acul și ața, cu lână, bumbac sau cânepă, a devenit in scurt timp un element definitoriu al culturii tradiționale romanești.
Arta textilă autohtonă se defininește printr echilibru între simbol și ornament. Și care, odată cu înaintarea în istorie, s-a îndepărtat de originile sale bizantine. Astfel s-a configurat tot mai accentuat propria identitate, prin intermediul unor cusături și simboluri specifice.

În arta populară regăsim următoarele motive tradiționale:

-motive filomorfice care își iau inspirația din lumea plantelor, reproducând, elemente precum flori, arbori sau chiar semințe și reprezentând, la origine, simbioza dintre țăranul român și natura care îl înconjoară.

– motive zoomorfice care reprezintă abstractizări din lumea regnulului animal, realizate printr-un amalgam de motive geometrice. Astfel, universul animal este simbolizat , mai mult, prin elemente geometrice simple precum cercul, rombul sau triunghiul.

– Motive fiziomorfice care au rolul de a simboliza diferitele manifestări ale naturii prin intermediul formelor geometrice. Cel mai comun astfel de simbol utilizat în arta populară este Soarele, cu o semnificatie arhetipală pentru poporul român, pentru care reprezintă elementul care întreține viața. Acesta este realizat în mod abstract, prin intermediul cercului. Alaturi de el mai pot fi întâlnite și simbolurile stelelor sau al fulgerului, reprezentat prin linia în zig-zag.

Motivele tradiționale romanești.

Având în vedere că arta populară românească, a devenit pentru mine izvor de inspirație în realizarea unor serii noi de lucrări în ulei. Am putut observa că sunt și alte tehnici alături de simbolurile menționate mai sus. Tehnicile de brodat tradiționale, clasificate pe baza punctului de cusut, repetat în linii drepte sau oblice, cu scopul creației motivelor și a întregii compoziții ornamentale.

Studiind astfel de piese textile, am putut observa tehnica de lucru cu acul care era impusă de natura pânzei, de densitatea materialului, de multe ori în linie orizontală. Pe baza acestei tehnici pot fi formate punctele ornamentale. Precum punctul de țesut simplu sau în diagonală, punctul oblic pentru broderiilor sub forma de cruce, realizandu-se de la dreapta la stanga pe linie oblică, atât pe față, cât și pe dos. Iar în ce privește arta țesăturilor făcute în războiul de țesut, și aici, finețea execuției depindea de materialele folosite. Apoi de firul fin tors, de grafica modelului și de rolul pe care urma să îl aibă acea țesătură.

Motive tradiționale

Poarta în sine intregul specific național al poporului român, iar istoria îndelungată arată cum s-a schimbat civilizația autohtonă. Devenind, în cele din urmă, ceea ce reprezintă în prezent: un mesteșug tradițional înca practicat în multiple spații ale României și care, te face sa fii mândru de originile tale. Acesta este și motivul pentru care m-am lăsat inspirată în noile mele lucrări de numeroase detalii care aparțin acestei lumi, punte între trecut și viitor.